Die Dänische Riviera

Jøderne på loftet i Gilleleje Kirke

Kom med på en spændende rundvisning i Gilleleje v. Tove Udsholt, der tager dig med til "Oktober´43", hvor 80 danske jøder skjulte sig på kirkes loft. I år bliver rundvisningen, grundet restriktionerne, til små byrundvisninger og ikke et besøg på kirkeloftet. 

Under 2. verdenskrig havde Gilleleje og Gilleleje Kirke stor betydning for rigtig mange mennesker i forbindelse med redningen af de danske jøder. 

De blev sejlet til Sverige og mens de ventede på at gå ombord blev de gemt rundt omkring i Gilleleje på hølofter, i stalde og også på loftet i Gilleleje Kirke.

Rundvisninger

Grundet alle den mange restriktioner, har vi været nødt til at ændre på de traditionelle omvisninger i kirken og kirkeloftet. Så denne sommer kan du komme med Tove Udsholt på små byvandringer med fortællinger om "Oktober 43" 

Sted: Byvandringerne begynder ved Gilleleje kirke fra d. 25. juni på torsdage kl. 14.00 og varer en lille times tid, frem til sidst i august.

Pris: Kr. 100 pr. person  - der kan max være 15 deltagere. Man møder op ved kirken - efter først til mølle princippet. 

Betaling enten mobilepay eller kontant og i så fald kun på det præcise beløb.

Oktober 43

80 danske jøder skjulte sig i 1943 på loftet i kirken, mens de ventede på at blive sejlet over til Sverige. De blev taget med til fængslet i Horserød og herefter ført til koncentrationslejren i Theresienstadt. Tilbage på loftet lå enkelte af ejendelene; briller, regnfrakker, sko.. Hør foredraget om den forfærdelige nat mellem 6. og 7. oktober 1943, hvor Gestapo kom til Gilleleje.