Historier om mødre | Særudstilling på Nivaagaards Malerisamling

Mor – Moder – Jomfru Maria. Nivaagaards Malerisamling sætter med udstillingen "Historier om mødre" fokus på kunsthistoriens mest ikoniske motiv. Et uopslideligt og evigt gyldigt emne, som belyses af værker fra renæssancen og frem til i dag. Ofte idealiseret – men passer kunstens billeder altid med virkeligheden? Ny dansk litteratur går i clinch med værkerne.

Ravnemor, karrieremor, hønemor, curlingmor, rugemor, speltmor. Mange ord og begreber knytter sig til moderskabet. De fylder i den kollektive bevidsthed, på sociale medier, i litteraturen, kunsten og populærkulturen.

På trods af at kvinder indtager så mange andre roller i samfundet i dag, fylder moderskabet stadig meget, og forventningspresset på kvinderne er kæmpestort. Hver fjerde nybagte mor får en efterfødselsreaktion, hver tiende en regulær fødselsdepression.

Vores forestilling om det at være mor, er i høj grad formet af kunstens billeder gennem århundreder. Vi tror, vi er frie til at skabe os selv, men er i virkeligheden stærkt påvirket af udefrakommende normer og idealer. Moderskabets visuelle historie er lang og magtfuld!

Alle tiders moder

Jomfru Maria er moderen over dem alle, dyrket og afbilledet af kunstnere gennem århundreder. Selvom vi i Nordeuropa lever i en primært protestantisk og verdslig kultur, har kunstens religiøse madonnabilleder været med til at skabe det idealbillede af en mor, som er gledet over i de verdslige fremstillinger af mødre.

Kunsthistorien er fuld af rørende, inderlige og elskelige portrætter af mødre med børn, som vi kan glæde os over og måske spejle os i – men hvordan passer de med virkeligheden?

Idealbillede kontra virkelighed

På udstillingen spiller nyere litteratur en væsentlig rolle. Den giver en stemme til de uperfekte, sårbare og kontroversielle mødre, som det kan være svært at få øje på i billedkunsten. I kombinationen med den ældre malerkunst sætter den med stor effekt ord på uoverensstemmelsen mellem idealbilledet og hverdagens virkelighed. F.eks. med Hanne Højgaard Viemoses (1977) tekst til den altid amme-parate mor, malet af Lucas Cranach d. æ. (1472 – 1553):

”Hvis jeg skulle sige noget helt ærligt om det at være mor, så er det nogle gange sådan her: Jeg tænker på at tage min bryster og stikke af, så ville drengene tørre ud, svinde ind som skrumpehoveder, jeg kunne komme og hente og hænge i mit bælte eller stille på skrivebordet som trofæer eller: Jeg tænker på at lægge brysterne på køkkenbordet med en seddel: Tag selv mælk, jeg kommer måske tilbage. Mor.”

Fakta

  • Hvad: Særudstillingen ”Historier om mødre”
  • Hvor: Nivaagaards Malerisamling, Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå
  • Hvornår: 20. september 2020 – 24. januar 2021
  • Åbningstid: Tirsdag – fredag 11 – 20, lørdag, søn- og helligdage 11 – 17. Mandag lukket.
  • Entré: NB! Nivaagaard kan kun besøges med billet købt på forhånd, pga. Covid-19. Køb din billet og læs mere
  • Transport: 6 tog i timen fra København og Helsingør. 800 m. fra Nivå Station. Bus 388 til døren fra Lyngby og Helsingør.

Læs mere: www.nivaagaard.dk